2009. december 26., szombat

A nagy szőrös bungyó / Great hairy 'bungyó'

Az alábbi fajtaleírás évekkel ezelőtt játékból íródott. Mi annak idején jól szórakoztunk rajta és most szeretnénk ezt adni az olvasóknak afféle karácsonyi ajándékként, illetve a blogszületésnap tiszteletére. Akkoriban rengeteg kinológiai irodalom járt  a kezemben egy szakdolgozat miatt, de úgy éreztem, hogy némi hiány található a leírásokban: a nagy szőrös bungyó  sehol sem szerepelt! :) Készült néhány hevenyészett rajz is, bár elég kezdetlegesek, de nem maradhattak el, mivel így teljes a leírás.
This breed description was written years ago. Then we had a good time with this and now we would like to share with readers like christmas or blog birthday present. At that time I read lots of cynological literature because of a dissertation, but I nowhere found the description of big hairy 'bungyó'! :) ('Bungyó' is an untranslatable word.) Some quickie pictures were drawn too, they are quite primitive, but the description is complete with them. Sorry, I couldn't translate the text into english language because of my lack of time.


A
NAGY SZŐRÖS BUNGYÓ
tartása, nevelése és kiképzése


FAJTALEÍRÁS, STANDARD

Általános megjelenés: A nagy szőrös bungyó nagytermetű, magas kutya. Emellett erőteljes és izmos. Alkata és tulajdonképpeni magassága számos dologtól függ (pl. apa- és anyabungyó mérete).
Fej: A fej a nyaktól nemigen különül el. Vagy ha elkülönül, ez nem látszik a szőrtakarótól. Alapkövetelmény, hogy a szemek a fejszőrzet alól kevéssé látszanak ki (kivéve, ha a nagy szőrös meg van nyírva).
Nyak: Van, de nem látszik.
Törzs: nagydarab, drabál törzse van a nagy bungyónak. Tulajdonképpen ez adja a bungyó meghatározó jellegét. Ha törzsével enyhe oldalmozdulatot végezve nekidől a gazdája lábának, könnyen lehet, hogy mindketten eltranyálnak.
Végtagok: A mancsok és végtagok nagyok és erőteljesek. Megérzi az, akinek vállaira a nagy bungyó két lábra állván reátámaszkodik.
Járás: A nagy bungyó járása lomha, térölelő. Kölyökkorban a bungyó még összevissza, ám egyéves korától már mindig ellentétesen használja mellső és hátsó végtagjait.
Szőrzet: A legfontosabb! A nagy bungyó szőre mindig hosszú! Egy idő után összedzsuvásodik és loncsosan tapadva kölcsönöz a bungyónak rendkívül bájos megjelenést. A fajta rajongói ezt a momentumot tartják a bungyó hallatlan népszerűsége titkának. Fontos azonban, hogy a szájszéleken, a pofán, a lábfejeken és a végbéltájékon lévő szőrt időnként tisztítsuk, mert különben a bungyó nemcsak bájos, hanem kellemetlen szagú is lesz az odatapadt étel- illetve kakamaradéktól.
Farok: Nagy, zászlós, lengethető, szelet kavar.
Fogak: Nagyok, fehérek, harapásuk erőteljes.
Szín: Tulajdonképpen bármilyen szín megengedett, előnyös azonban a fehér, mert az összetapadt szőrzet állagát ez a szín emeli ki a legjobban.
Hibák: Túl rövid szőr. Túl kicsiny termet. Túlságosan aktív viselkedés.


A nagy szőrös bungyó jellegzetes testtartásban
1. Fej 2. Törzs 3. Fül(ek) 4. Végtagok 5. Farok 6. Orr 7. Szem(ek)

Jellemzés: A nagy szőrös hűséges, bátor, jó idegzetű kutya. Éberségét csak etetéskor illetve éjszaka mutatja ki. Nem könnyű kihozni a sodrából, de ha nagydarab, frissen főtt velőscsontot lóbálnak az orra előtt, a bungyó azonnal ugrik. Ne lepődjünk meg, ha a bungyó sokadszori felszólításra sem engedelmeskedik parancsainknak. Önálló, magának való természet ő, aki csak a helyzete felmérése után mérlegel jövőbeni akcióit illetően. Miután megállapította, hogy a kezünkben lévő valami jutalomfalatka-é avagy valami kis hülyeség, nyomban döntésképessé válik.
A nagy szőrös flegma külseje ellenére nagyon is érzékeny. Soha ne beszéljünk vele durván! Ha valami olyat tesz, ami nekünk nem tetszik (például belehempergőzik a fekáliába), lassan, tagoltan magyarázzuk el neki, hogy ezt a dolgot miért nem szabad csinálnia.A NAGY SZŐRÖS BUNGYÓ SZÁRMAZÁSA

A nagy szőrös bungyó nagyon régi fajta. Már az ókori Egyiptomban is ismerték és sokoldalúan felhasználták. A sírkamrákban talált rajzokon látható bungyók meglepő módon hasonlítanak az ókori görög vázák bungyóábrázolásaira.


Khaopsz fáraó sírkamrájában a fáraó kedvenc bungyóját örökítették meg (Kr. e. 2548)


Anupiszka, a halálbungyó gyakran szerepel az ábrázolásokon


Bungyó görög amphorán, Kr. e. 452-ből


A pompeji ásatásokon feltárt híres Cave canem! feliratú cserépdarabon szintén bungyó található!
(A felirat jelentése: „Féljé’ a bungyótól és adjá’ neki csontot!”) Pompeji mozaik (Kr. u. 79)

A bungyó sikere tehát az ókortól kezdődött és az újkorban is folytatódott. A XVIII. század végén és a XIX. század elején Angliában, Németországban megalakultak az első társaságok, egyesületek, melyek a bungyók ügyét felkarolták.
Magyarországon 1892-ben alakult meg A Bungyó-Egyesület, amely áldásos tevékenységét ma a Federation Bungyesz International (F.B.I.) és a Magyar Bungyesz Szövetség (MBSz, alapítva: 1897), a Bungyók és Bungyószerűek Szakosztályán belül végzi.
A magyar nagy szőrös bungyó tenyésztése napjainkra határozott irányvonalat öltött. Gróf Bungyevszki Móric, akiről a fajta a nevét kapta és aki először foglalkozott a bungyóval, így írta le a nagy szőröst 1872-ben: „A nagy szőrös bungyó hatalmas termetű, hosszú szőrű, lobogó fülű és farkú állat. Színe a tiszta fehértől a feketéig bármilyen lehet, akár foltos is. A durva test azonban érzelmes szívet takar, a nagy szőrös odaadóan hűséges és a haláláig védelmezi a szájában tartott táplálékot…” (Bungyók és királyok I–II. Pest, 1872. 19. p.)
Nos, a fajta és a tenyésztési szemlélet tulajdonképpen nem sokat változott az 1872-ben leírtakhoz képest. Talán csak annyit, hogy mára a fajtaleírás határozottan figyelmeztet arra a hibára, ha a bungyó küllemén felfedezhető egy más, tiszta vérű fajta nyoma. A bungyónak ma is tökéletesen keveréknek kell kinéznie!

A KÖLYÖK KIVÁLASZTÁSA

Nincs annál felemelőbb pillanat az életben, mint amikor a már jó előre kiszemelt tenyésztő telefonál, hogy megszülettek a kiskutyák!
Látogassuk meg a tenyésztőt és már két héttel az átvétel előtt válasszuk ki a nekünk legjobban tetsző kiskutyát. Ilyenkor két szempont vezéreljen, a küllem és a wesen (személyiség). A kölyök már ekkor legyen lehetőleg minél nagyobb (átvételkor 10–12 kg), minél hosszabb szőrű, élénk mozgású, érdeklődő, de nem hiperaktív! Nyújtsuk a kezünket a kölykök közé és figyeljük meg, hogyan viselkednek. A minket érdeklő kölyök nyomban szaglászni, majd harapdálni fogja a kézfejünket.


A hathetes kölyökbungyó már lelkesen játszik

A nem kiválasztása nagyon egyszerű. Férfiaknak szuka, nőknek kan bungyót ajánlunk. Ahol mindkettő nem található, ott döntsék el, kié lesz a kutya!

A BUNGYÓ NEVELÉSE

A nagy szőrös bungyó nevelését korán, már kölyökkorában el kell kezdeni. Amennyiben kerti bungyót szeretnénk csinálni belőle, nagyon fontos, hogy NE! engedjük be a házunkba. Különben sorsunk megpecsételődik…Ha már megtörtént a baj, próbáljunk meg a lakásban kijelölni egy területet számára, pl. az előszobában, ahol puha, meleg vackot készítsünk neki.
Ne lepődjünk meg azonban, ha mégis más helyet választ magának, hiszen ő önálló egyéniség.Ha sikerül a lehetetlen, azaz a nagy szőrös kint marad a kertben, hőszigetelt bungyó-lakást kell készítenünk. Jó nagyot, amelyben akár ki is nyújtózhat. A ház köré ültessünk virágokat, mögéje pedig egy diófát, hogy kis kedvencünk jól érezze magát itt és legyen hová elásnia csontdarabjait. A ház előtt zöld gyep legyen.A bungyót naponta mozgatni kell. Ez napi 3–5 óra labda-bot-rongy-egyéb-dobálást, -ráncigálást, -húzogatást jelent. Ha a bungyó a napi játék után a bejárati ajtó elé áll, kitartóan vonít és hasadásokat képezve rajta kaparja azt – de csakis akkor! – újrakezdhetjük a játékot.A bungyó nagyon játékos és szeret mindent kipróbálni. Mivel nagyon érzékeny, rossz néven veheti, ha megszidjuk. Egy szétszedett cipő, szőnyeg, dvd-lejátszó nem ér annyit, hogy nagy szőrösünk lelki nyomorékká váljon. Gondoljuk ezt végig minden egyes alkalommal, amikor idegesek leszünk!

A BUNGYÓ ETETÉSE

Íme, elérkeztünk a nagy szőrös bungyó nevelésének sarkalatos pontjához. Tulajdonképpen ezen múlik minden. A bungyót megfelelő időben, megfelelő táplálékkal kell etetni. Táplálékigénye nagy, éhsége szinte soha nem múlik. Ezért a legideálisabb, ha egy tányért kiteszünk neki olyan helyre, ahol mindig elérheti. Ügyeljünk rá, hogy ebben mindig legyen speciális bungyó-táp. Téved azonban, aki azt hiszi, hogy egy bungyó igényeit ki lehet elégíteni a táppal. Ha nem kap mást, ő szerez magának egyéb táplálékot.Ezért feltétlenül változatosan és sokszor etessük, és ne felejtsük ki étrendjéből a velőscsontot sem. Ebben az esetben kedvencünk elégedett és vidám lesz.KIKÉPZÉSI KÉRDÉSEK

Egyedüli motivációs módszer a bungyó kiképzésében a jutalomfalatka. Néha azonban ez sem válik be. Ilyenkor nézzünk körül és próbáljuk meg kiszűrni a zavaró tényezőket. Elégedjünk meg a kis dolgokkal is. Az is eredmény, ha a bungyó tízből egyszer leül. A pozitív szemlélet nélkülözhetetlen ennél a fajtánál.
Végezetül még egy nagyon fontos dolog! Ne képezzük állandóan a nagy szőröst! Nem hülye ő, már elsőre is tudja, hogy mit akarnak tőle. Ha szükség van rá, igenis teljesíteni fogja, amit kérünk tőle!

Hagyjunk hát egy kis szabadságot is neki...


Írta: Dr. L. Pajti

(Mancsügyi Miniszter, A rágástudományok doktora, csontfokozat,
Az Emberekkel Való Jobb Kapcsolatér Alapítvány elnöke)

5 megjegyzés:

anyámlánya írta...

hát ez egy nagyon vidám szülinapos poszt! :-)

és gratula az évfordulóhoz!

ritter írta...

Igazán jól szórakoztam! Szeretnék egy nagy szőrös bungyót...

mazsola13 írta...

Gratulálok és köszönöm, hogy a bungyológiát tanulmányozhattam az oldalon! Mindezek után rájöttem, hogy hogy nekem is van egy bungyóm, csak selejt, mert nem nagy hanem közepes. Egyébként tökéletesen ráillik minden itt leirt :D

A bungyológián kivüli hasonló tudományos okosságokat szivesen olvasnék még!!!

Üdv.: Mazsola13 + 2 db kis szőrös bungyó

micu írta...

:)))nice illustrations:)

davir írta...

Anyámlánya, köszönjük!

Ritter, remélem, lesz!

Mazsola, nem selejt, a bungyológiát annak idején egy közepes méretű bungyó ihlette, csak személyes okokból lett nagy a leírásban. Puszi a bungyóknak! :)

Micu, thanks.